Comuna Vlăsineşti
Prima pagină  •  Primărie  •  Vlăsineştianul  •  Contact
 
Lansare carte Haralambie Holic

 

Lansare de carte dedicată eroilor neamului la VLĂSINEȘTI

Ziua  de  29 MAI 2014,  a avut în acest an o triplă semnificație pentru vlăsineșteni, respectiv ZIUA EROILOR, ÎNĂLȚAREA DOMNULUI și lansarea cărții ”Peste culmi” a distinsului profesor Haralambie Holic, fiu al satului Vlăsinești.

Organizată sub auspiciile Primăriei Vlăsinești, lansarea a avut loc în partea a doua a manifestărilor,  în sala de conferințe a   Centrului ”AFTER SCHOOL” din Vlăsinești,  care, s-a dovedit neîncăpătoare pentru cei care au dorit să participe la  eveniment. Cartea intitulată  ”Peste culmi” (Regimentul 8 VÂNĂTORI Botoșani și 29 INFANTETIE Dorohoi, în campania 1916-1918),  a văzut lumina tiparului  și cu sprijinul Primăriei Vlăsinești, într-o excelentă ținută grafică, la Editura PIM din Iași,     

Autorul acestui vast  volum de istorie militară, consacrat Primului Război Mondial, profesorul Haralambie Holic a oferit explicații și detalii inedite în fața celor prezenți, autorități locale, șefi de instituții, oameni de cultură, istorici, scriitori, elevi, foști și actuali profesori, rude și apropiați.

Pe prima ei pagină, autorul consemnează emoționanta dedicație, în care încă reverberează crâmpeie din iureșul cumplitelor bătălii în care și-au semnat sfârșitul eroic înaintașii săi: ”În memoria bunicilor mei, sergentul Nicolae Ficiuc (R. 8 V.) și soldatul Petru Holic (R. 29 I.), rămași pe câmpul de onoare de la Cașin. Fie-i mereu pildă de jertfă umilă pe altarul idealului măreț al nației, vlăstarului Alexandru Holic, strănepotul eroilor căzuți”.

Autorul s-a oprit, în principal, asupra Regimentelor  8 VÂNĂTORI Botoșani și 29 INFANTETIE Dorohoi, unde au fost încadrați bunicii săi, creionându-le drumul în anii celei mai cumplite  campanii ��" din anii 1916-1919.

A făcut-o cu exactitatea unui adevărat istoric, apelând la documente de  arhivă, la surse memoralistice și la opere beletristice. Personal a mers pe Valea Cașinului, un ținut de legendă și bogată istorie, făcând investigații pe teren, încât regiunea i-a devenit familiară, practic un al doilea ”ținut natal”.

În ansamblu, lucrarea are la bază un mare volum de muncă desfășurat pe parcursul mai multor ani, aducând și noutăți de istorie locală, parcurgându-se cu plăcere și interes, cititorul,  găsind  între filele ei, importante date și lucruri demne de reținut.

            Cartea a fost prezentată de eminentul istoric militar Sergiu Balanovici, de la Muzeul de Istorie al Județului Botoșani și cuvinte la fel de elogioase despre ea au mai rostit: profesorii Georgică Manole de la Școala Hănești, Belecciu Mihai, Avîrvări  Ilie și Nechifor Florica, directoarea Liceului ”dr. Mihai Ciucă” din Săveni.

            Autorul a ținut să  mulțumească prietenilor și familiei, pentru că  l-au susținut, înțeles  și apreciat în laborioasa activitate pe tărâmul culturii.

            Aproape de sfârșitul manifestării, atât autorul, cât și cei prezenți care au vorbit despre carte au fost felicitați și au primit generoase cuvinte de mulțumire din partea Domnului primar, pentru contribuția la reușita acestei onorante manifestări  literar-artistice.

            La final, toți invitații la eveniment au primit câte o CARTE cu autograf și au ciocnit un pahar, în cadrul unei mese festive, în cinstea autorului…

………………………………………………………………………………………………………

(fotografiile aferente)